Vriendschap

1.2.17


Ik ben enig kind en ik heb nooit of te nimmer de wens gehad om een broertje of zusje te krijgen. Mensen vroegen mij wel eens 'mis je dat niet?', vooral toen mijn ouders allebei overleden waren. Maar wat valt er te missen als je het niet kent?! Ik kon, én kan, mezelf altijd goed vermaken. Vind het zelfs héérlijk even een beetje rust om me heen. In grote groepen doe ik het niet goed. Oké, dit leg ik niet helemaal goed uit...ik heb gewoon niks met grote groepen. Ik wil er niet eens bíj horen. Ik ben veel meer van de één op één qua vrienden of lekker kneuterig met onze mannen en de kids erbij. Maar toch lijkt 'iedereen' op de tv en op social media alles het liefst te doen met die grote vriendengroep. Nee, ik niet. En mijn man overigens gelukkig ook niet. Ik geloof ook nooit dat je met ie-de-reen uit die vriendengroep een goede betrouwbare vriendschap kunt opbouwen. Verbeter me gerust als jij een andere ervaring heb, wellicht zie ik dit wat te zwartgallig. Laat ik het zo zeggen...ik waarder een handjevol écht goede vrienden veel meer. Voor mij staat kwaliteit boven kwantiteit. Dat je iemand kunt vertrouwen, bij wie je helemaal jezelf kan zijn, die er altijd voor je is. Ik moet er toch niet aan denken om elke keer weer een toneelstuk op te voeren wanneer je bij iemand over de vloer komt, of zij bij jou. Dat je jezelf laat zien hoe jij denkt dat zij jou willen zien. Ook nog zoiets: aankopen doen omdat datgene toch wel heel hip, hot en happening is. Jij wilt toch immers niet achterblijven?! En of je je het nu kunt veroorloven of niet, dat item móet gekocht worden. Dan hoor je er tenminste lekker bij. Vermoeiend lijkt me dat. Net zoals een allemansvriend zijn. Ik word al moe bij het idee. Je moet er maar de energie voor op kunnen brengen.

Toen mijn ouders allebei binnen één jaar overleden waren, heb ik mijn echte vrienden leren kennen. Sommige mensen waarvan ik dacht daar wel terecht te kunnen met mijn verdriet keerden me de rug toe. Waarschijnlijk wisten ze gewoon niet hoe hier mee om te gaan. Mensen waarvan ik helemaal niks verwachtte stonden voor mij klaar. En zo ontstonden er weer mooie nieuwe vriendschappen. Vrienden zijn voor mij mensen waar je écht op kunt bouwen. Mensen die je niet elke week, elke maand, hoeft te zien om de vriendschap goed te houden. Van die mensen die je een tijdlang niet heb gezien maar bij wie je op de bank ploft en een gesprek begint alsof je ze gisteren nog gezien heb. Ik prijs me rijk met mijn echte vrienden en met de voor mij meest perfecte man. En natuurlijk met onze dochter die ook bewust enig kind zal blijven. Ik hoop zo dat dit later ook voor haar is weggelegd. Dat ze stevig in d'r schoenen zal staan, trots is op wie ze is en zich realiseert dat ze zich voor helemaal niemand anders hoeft voor te doen. Maar voor nu ligt ze nog lekker veilig in d'r bedje een middagdut te doen. Maar voordat je het weet...

You Might Also Like

4 reacties

 1. Als mogen moeten wordt en het spontane eraf gaat, komen er op een gegeven moment wrijvingen en ga ik me ongemakkelijk voelen. Heel ongemerkt kwamen we in zo'n situatie terecht in een steeds grotere vriendengroep hier in het dorp. Begrijp me niet verkeerd, allemaal hele leuke mensen maar met een enkele heb ik een echte band. Af en toe best leuk een feestje maar het moet geen wekelijkse verplichting worden. Ook ik vind het af en toe fijn om alleen te zijn of iets leuks te ondernemen met m'n gezin of naaste vrienden. Ik ga dus ook zeker voor kwaliteit en niet de kwantiteit.
  En echte vrienden zijn echte vrienden of ze nu dichtbij of ver weg wonen. Die band is en blijft er gewoon. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap zó wat je zegt....het moeten, die verplichtingen, zo moet het niet gaan. Het moet wel gezellig en spontaan blijven anders is het ook geen fijne vriendschap. Dank voor je verhaal Alet. :)

   Verwijderen
 2. Door mijn stoornis in het autisme spectrum onderhoud ik moeilijk vriendschappen en heb daar ook niet echt behoefte aan. Er zijn mensen waarmee ik verbonden ben, door een goede familieband, persoonlijke geschiedenis of omdat ze volhardend zijn. En dat voelt goed. Bedankt voor het delen van jouw leven, X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet zeker ook alleen maar doen waar jíj behoefte aan heb. Anders is er geen lol aan voor jezelf hè?! Goed te horen dat jij ook echt fijne mensen om je heen heb. Jij ook bedankt voor het delen Ageeth! :)

   Verwijderen

Subscribe