Zweden versus Nederland

22.5.18
Alweer ruim vijf maanden wonen wij in Zweden. Alweer VIJF maanden! Ongelooflijk en tegelijk ook niet. Er is immers alweer zoveel gebeurd. Zoiets kan zich onmogelijk binnen twee maanden afspelen. Veel mis ik niet uit Nederland. Eigenlijk nagenoeg niks behalve het gemak van bepaalde vriendinnen bezoeken. En oh, de heerlijke gedroogde worsten en lekkerste kaasjes van een winkeltje uit onze vorige woonplaats. Maar verder...nee, kan het zo snel niet bedenken. Het is gewoon zó fijn hier dat we vooral aan het genieten zijn en niet 'aan het missen'.
Verschillen zijn er natuurlijk wel tussen Zweden en Nederland. Geen vervelende verschillen hoor. Maar van die dingen waar je gewoon even aan moet wennen. Zo moet je bijna overal een nummertje uit de automaat trekken. Bij de bakker, de info balie bij de supermarkt maar bijvoorbeeld ook bij Specsavers waar ik mijn zonnebril op sterkte kocht. In Nederland kon je nog weleens last hebben van brutale voordringers. Hier hebben ze geen schijn van kans. Mooi. Een ander verschil is dat ze hier een stukje minder preuts zijn dan in Nederland. Neem het zwembad. Niks geen aparte kleine kledinghokjes waar je jezelf en bijvoorbeeld je kind in kan omkleden. Nee, hier in Zweden staan we met alle vrouwen, niet met de mannen gelukkig, in één grote kleedkamer met lockers om je spullen in te stoppen. Het liefst zou ik zelf in die locker gaan staan om mezelf in mijn badpak te hijsen maar geloof me, dat gaat niet passen. Niet vreselijk maar wel even wennen voor iemand die haar blote allessie het liefst privé houdt. Ach ja, echt niemand die op me let, dat scheelt. De toiletten zijn op veel plaatsen overigens wel gemengd. Niet overal maar al verschillende keren meegemaakt...mannen en vrouwen die in dezelfde toiletruimte staan te trappelen met hoge nood. Een ander verschil is dat je je schoenen uittrekt wanneer je je eigen huis binnengaat of bij iemand op bezoek komt. Een goede en respectvolle zaak vind ik dat. Iets wat we bij ons thuis al snel hebben overgenomen van de Zweden.

Dit zijn de dingen die er nu bij me opkomen. Zoals ik al zei...geen vervelende verschillen, gewoon een kwestie van wennen. Oh, één verschilletje die wel vervelend kan zijn.... De Zweden zijn beleefd, héél beleefd. 'Hoe kan dat nou vervelend zijn?', hoor ik je nu denken. Als het oprecht is, wat het vaak ook is, dan is dat inderdaad ook absoluut niet vervelend. Maar wanneer ze 'misschien of ja' zeggen terwijl ze 'nee' bedoelen kan dat wel eens verwarrend of frusterend zijn. Dan kan je beter de 'straight forward nee' krijgen, dan weet je meteen waar je aan toe bent. Verder een heel fijn en relax volk hoor, de Zweden. Veel meer 'ons slag mens' dan de gemiddelde Nederlander.

Wij zitten hier wel goed, héél goed. Met alle dieren om ons heen. Dochter die in haar nachtjapon op zoek gaat naar de mooiste wilde bloemen. Vanmiddag maakte ik een fijne tocht op mijn nieuwe fiets. Mét een helm op, ook heel Zweeds. Tijdens die route voelde ik me zo dankbaar dat ik hier mag fietsen. Hier in de meest prachtige natuur met de meest heerlijke geuren. Nee, Nederland missen doen we absoluut niet!You Might Also Like

2 reacties

  1. Wat een goede stap is het dan geweest. Geniet nog maar even verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet het er ook heerlijk groen uit. Ik ben geen jaloers type en ik geniet dan ook gewoon met je mee maar nu zou ik toch best met je willen ruilen :) Fijn hoor dat jullie het er zo naar jullie zin hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Subscribe